Det finns en hel del utrustning som krävs för att man ska ha en hund. Utöver de vardagssaker som behövs såsom bajspåsar, koppel, matskålar och leksaker så behövs även en hundbur. I Sverige så finns det numera en lag på att ifall man har bil och ska transportera sin hund så måste man ha en hundbur. De finns även en speciell sele som man kan sätta fast med det vanliga bilbältet, det väljs oftare till mindre hundar.

Inom rallylydnad används ett flertal av olika typer av utrustning på tävlingsbanan. Lyckligtvis så är det oftast något som klubben redan har då vissa hindren kan vara väldigt stora. Oavsett vilken gren man planerar att tävla inom så är det viktigt att kolla upp om vad som krävs just inom den sporten. Så väl förberedd redan innan du kommer till tävlingsbanan. Skulle man vara osäker så kan man alltid fråga andra deltagande ifrån sin klubb vad de brukar använda. Har man rätt utrustning anpassad för hunden så är det lättare att kontrollera det som sker under tävlingen.

Att ha kläder anpassade för hundträning är bra då de klarar av det mesta uteliv så kan tänkas uppstå. Du kommer tacka dig själv efteråt då man ofta spenderar hela dagar utomhus under tävlingar i alla väder. Försök därför att hitta bekväma, vattentäta, varma och andningsbara kläder och skor. Ta hellre med dig för mycket kläder än för lite. Oavsett väder och vind så får man inte glömma bort att tänka på sin hund. Ifall den klarar att sitta i bilen hela dagen ifall det är väldigt kallt ute utan någon täckjacka, filt eller dylikt. Ska hunden även spenderar en längre tid i bilen så kan det vara nödvändigt att köpa något som heter vädringskrok. Det håller bagageluckan öppen en liten bit för att släppa in luft. Bilen går fortfarande att låsa med den fastsatt.