Man behöver inte köpa dyr utrustning och kläder anpassat för sin hund, men det underlättar. Anpassad utrustning krävs främst ifall man planerar att tävla med sin hund inom något. De mer traditionella tävlingarna för hundar gäller deras utseende eller lydnad.

Utrustning

Utrustning anpassad för hundträning finns det en hel uppsjö utav. Ifall man ska tävla så är det viktigt att kolla upp vad som krävs för just den tävlingen. Är man där för en utställning så kan det vara så att hunden behöver bli duschad, borstad, klippt, ha tofsar etc. Det finns bland annat tävlingar där man ska styla om sina hundar och försöka få dem att se ut som ett helt annat djur. Då behövs färg anpassad för hundpälsen så den inte skadar, det behövs även pälsprodukter, kammar, borstar, hårfönar, saxar, klippmaskiner och trimbord.

Inom lydnad så finns allt från kommandoträning till spårning. Just vid spårningen behövs både en stabil sele med rep för hunden samt klossar eller andra markeringar som man lägger ut så att hunden vet var den ska spåra.

Bra anpassade kläder

Bra anpassade kläder för hundträning är inte ett måste, men det underlättar saker och ting. De är mer slittåliga, klarar alla väder och vind och rymmer allt du behöver i fickorna. Att du kan rymma allting i fickorna gör det enklare under en tävling att gömma leksaker och godis så hunden inte sätter fokuset på dem istället. När hunden ska belönas så är det viktigt att det går fort. Du behöver visa att vad hunden gjorde där och då var rätt och sedan belöna. Då finns det inte riktigt tid för att sätta sig ner och plocka fram saker. Tycker man det är svårt att hitta utekläder som passar för hundträning så är jaktbyxor bra att använda sig av. De är enkla att hitta och har alla de egenskaper som passar för hundträning.