Inte nog med att det kommer göra ditt liv enklare om din hund är lydig och tillmötesgående, det är även viktigt för hunden. Om du stimulerar den både fysiskt och psykiskt ger det en större chans till ett hälsosammare liv.

Varför hundar behöver träning för ett hälsosamt liv

Alla har olika behov som måste uppfyllas för ett sunt liv. För en hund innebär det att stimulera både kropp och hjärna. Detta måste anpassas för varje hunds behov. De två generella sakerna är genom lydnadsträning och promenader/löpning. Det kommer göra att din hund:

  • Stärker sina ben.
  • Kommunikationen mellan dig och hunden.
  • Ta bort/förminska beteendeproblem hos hunden.
  • Göra hunden mer självsäker/självständig.
  • Mindre arbete för ägaren i långa loppet.
  • Ge mer säkerhet för dig, hunden och människor runt omkring.

Om man känner sig osäker på hur man ska träna sin hund så finns det böcker man kan läsa, rådfråga sin lokala veterinär och kontakta sin lokala hundklubb för att se om de erbjuder hundkurser.

Enkla tips för dig som vill träna läggande och lydnad

Var tydlig med de husregler som finns och låt även hunden ha ett ställe den kan fly till när den vill, till exempel en säng eller hundbur. Låt ingen röra eller komma fram till hunden när den befinner sig där. Detta kommer skapa en trygghet där det finns lugn och ro.

Om hunden drar som ett yrväder i kopplet under promenader så kan du byta riktning. Gör det till en lek med hunden, beröm, belöna och busa. Visa att du tar ledarrollen och att du är rolig att promenera med.

När du har hunden okopplad kan du springa och gömma dig. Försök göra den lite orolig för att du kan försvinna hur som helst. Belöna sedan när hunden hittar dig. Det kommer göra att den alltid kommer vilja ha ett öga på dig. Detta kan du göra redan vid valpålder och fortsätta med livet ut.