Vissa hundraser är födda med förhöjda kunskaper inom jakt och spårning. Detta kan tränas ytterligare för att göra en hund professionell och även arbeta med det i framtiden. Det viktigaste är att hunden är intresserad av att spåra eller att jaga.

Spårhundar

Man kan lära sin hund att spåra genom att ägaren går ett spår som sedan hunden ska försöka följa med hjälp av sin nos. För att uppmuntra hunden i spårandet kan man lägga ut leksaker eller godis i spåret som belöning. Innan man börjar jaga är de grundläggande stegen att lära hunden att spåra samt lydnad. Att aktivera sin hund med hjälp av spårande är utmärkt för att stimulera hunden mentalt. Det sägs att en promenad på 2 timmar motsvarar cirka 20 minuters spårande. Oavsett om man har en professionell spårhund eller inte kan det vara nödvändigt att aktivera den för hälsans skull. Har man inte alltid tid med långpromenader passar det utmärkt att lägga ut ett spår åt sin hund så den får trötta ut sig psykiskt emellanåt.

Jakthundar

Jakthundar och spårhundar går lite hand i hand då de förr i tiden främst användes till jakt. Det finns en hel uppsjö med olika raser anpassade för just jakt. Något att överväga innan man sätter igång är om hunden ifråga verkligen passar för det. Vad är det för djur som ska jagas? Hare, räv, vildsvin, fågel, rådjur eller älg? Vilken årstid är det fråga om? Är det lämpligt att låta en Alpenländische dachsbracke, som är väldigt liten hund, att jaga älg i 1 meter snö? När man planerar att skaffa en jakthund finns det:

  • Drivande
  • Kortdrivande
  • Stötande
  • Apporterande
  • Stående
  • Ställande
  • Grythundar

Alla dessa olika typer av jakthundar har dessutom medfödda egenskaper som kan underlätta jagandet i skogen. Därför är det viktigt att veta vad man ska jaga innan man skaffar en hund för just jakt.